aşk zaafı


“Aşk aklın en soylu zaafıdır,” demiş John Dryden.
Affedilir birçok kusurumuz vardır elbet. Kişiliğimize yakıştırdığımız, huyumuz haline gelen, bizimle özdeş bazı zaaflarımız. Tatlı yemeden sofradan kalkmamak gibi, kötü sesimize rağmen şarkı söylemekte ısrar etmemiz gibi… Affedilir olmasının sebebi sürekli tekrarlayışımız olsa da, karakterimize yapışan zaaflarla donanmış olsak da yaptıklarımızın affedilemez olması da mümkündür öte yandan.
Hoş görülebilir hatalarımızın açıklaması zaaf olduğu sürece anlayışla karşılanır. Zaaf ardında durulmayan, önüne geçilmeyen isteklerde kendini gösterdiğinde karşınızdakinin anlayışlı olmaktan başka şansı olmayabilir.
Gözleriniz baygınca bakıp, diliniz hep sevdiğinizin adını sayıklıyorsa hoş görülebilir haliniz… Âşık olmanın tadına varmanızı teşvik edebilirler hatta. Öneriler, davranış kalıpları, deneyimlerle motivasyonlar aşkınızı nasıl yaşamanız gerektiğine dair ışıklardır hep.
İnsanların en çok anlayış ve destekle karşılaştıkları zaman âşık oldukları zamandır. Akıllarını kaybetmiş gibi davransalar bile...
Aptalca davranmanın açıklamasını âşık oluşunuza yönlendirirseniz, anlayışla karşılanmanız söz konusu olabilir. Başka türlü bir durumda kesinlikle tersleneceğiniz halde, en kötü ihtimalle nasihatler alarak ayrılabilirsiniz bulunduğunuz yerden…
Telefonda onunla konuşurken ocaktaki yemeği unutup yakmanızı, anahtarı unutup evden çıkmanızı, arabanızı park ettiğiniz yeri unutmanızı, aynı saatte iki ayrı yere randevu vermenizi, gazozun kapağını sürahiye kapatmaya çalışmanızı, hatta uyanamayıp işe gecikmenizi bile aklınızı kaybetmiş olduğunuza yormak yerine âşık olduğunuzu düşünerek anlamaya çalışmaları sizin de rahatlamanızı sağlar.
Âşık olmaya alışmak mümkün tabii… Hayatın eski tekdüzeliğine geri dönmesi, hataların tekrarlanması durumunda anlayışın yitirilmesi, aklı başa toplayacak kadar birlikte olmak sevilenle…
Aşkın alışılmış haliyle aklın normale dönmesi aynı zamanda gerçekleşir. Kabul edilebilir bir sürenin sonunda aklın en affedilir yanlışlarını yapmamaya, hatta aşkın desteğiyle daha doğru davranmaya başlarsınız.
Aklınızı kaybettiğinizi düşündüğünüz anların yerini huzurlu bir birlikteliğe aktardığınızda zaafınıza yenik düşmüş olmazsınız. Aksine zaafınızın sizi güçlü kılmasını sağlamış olursunuz.
Aşkın aklınızı aldığı anları doya doya yaşamanızı öneririm. Aklınızı kaybettiğinizde yerine koyduğunuz şeyin aşk olmasından daha güzel ne olabilir?

1 yorum:

  1. "aklnızı kaybettiğinizde yerine koyduğunuz şeyin aşk olmasından daha güzel ne olabilir?"...
    bazıları gözlerinden bazıları yüreklerinden öpülür. :):):)

    YanıtlaSil